Vad är web3?
Web3 utgör idag en övergripande etikett för ett tekniskt, kulturellt och kommersiellt paradigmskifte för den digitala underhållningsindustrin. Hur vi skapar, äger och handlar digitala tillgångar var i första hand drivet av teknik men drivs nu alltmer av en kulturell evolution.
Vad betyder web3 för Fragbite Group?
Fragbite Groups målsättning inom web3 är att ta fram digitala spelupplevelser som erbjuder spelaren nya och innovativa sätt att utveckla sina intressen, interagera med andra, äga det de skapar samt få möjligheten att påverka beslut om upplevelsens ekosystem och utveckling. Spelupplevelse är högsta prioritet vid utvecklandet av våra web3-spel som kan spelas även som klassiska spel, och till det läggs sedan de lager av funktionalitet som tillförs med hjälp av blockkedjetekniken, bland annat play-and-earn-mekanik.
Hur började web3?
Web 3.0 beskrivs som internets tredje epok och framtida form – ett decentraliserat internet baserat på blockkedjeteknik inom vilket användare äger sin egen data och bär den med sig från tjänst till tjänst. Web 1.0 kom på 90-talet och byggde på enklare hemsidor från vilka mottagare kunde ta del av information. I och med web 2.0 utvecklades internet mot plattformar och applikationer, något att interagera med, och i samband med det kom internetbanker, bloggar, sociala medier och dylikt. I Web 3.0 tar användarna steget till att även äga saker digitalt. Istället för att enorma mängder data lagras i några få stora databaser, hos exempelvis Facebook eller Google, distribueras data så att alla får kontroll över sin egen information och det de själva skapat i en liten, avgränsad del av en gemensam blockkedja. Denna nästa epok kallas numera vanligen för web3.
Vad är en blockkedja?
En blockkedja (eng: blockchain) är ett innovativt sätt att skapa tillförlitliga register. En blockkedja är en huvudbok (eng: ledger) över transaktioner som görs med ett underliggande digitalt objekt som t.ex. en avatar i ett spel. Huvudboken är distribuerad vilket innebär att den finns i identiska exemplar på många datorer, med syftet att omöjliggöra förfalskning av informationen och skapa förtroende mellan parter. Varje ny transaktion måste godkännas av samtliga datorer i blockkedjan, och då alla tidigare värden som rör blockkedjan redan finns i dessa datorer kan de därför kontrollera att inget har ändrats på ett felaktigt sätt. Om allt är korrekt, godkänns den nya transaktionen och läggs till listan i blockkedjan. På så sätt kan digitala tillgångar ägas, köpas, säljas och bytas i ett helt decentraliserat system. En av de första tillämpningarna av blockkedjeteknik var digitala valutor, men tekniken utvecklas i hög takt och utvidgas till många icke-finansiella användningsområden. För en spelutvecklare inom web3 är det centralt att knyta sitt spel och dess finansiella tillgångar till en blockkedja med tekniska och finansiella förutsättningar lämpade för spelutveckling.